Over mij (als componist, musicus en zanger)

biografie Harke Jan van der Meulen (componist, dirigent, musicus, zanger)

Harke Jan van der Meulen

Harke Jan van der Meulen

Harke Jan van der Meulen (1962) studeerde Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al tijdens zijn studie had hij grote belangstelling voor muziekcompositie en koordirectie. Na zijn afstuderen volgde hij enige tijd compositielessen bij Daan Manneke en Martijn Padding waarna hij zich weidde aan het schrijven en uitvoeren van muziek, vaak gecombineerd met literatuur.

In 2008 won hij de eerste prijs in de door het VSB fonds georganiseerde prijsvraag “Poëzie op Muziek” met zijn compositie “Bres” naar het gelijknamige gedicht van de winnaar van de VSB – poëzieprijs Leonard Nolens.

Van der Meulen’s muziek is, voor het grootste deel, mede door zijn taalstudies, vocaal georiënteerd. Hij schreef muziek op poëzie van Paul van Ostaijen (voor het Arte Duo oa het bekende “Marc groet ’s morgens de dingen”), opera op tekst van Nescio’s  “Dichtertje”, muziektheater op tekst van Jan Jacob Slauerhoff (7 Bruiden voor Slauerhoff), een liederencyclus op basis van  “A Word Child” van de Engelse filosofe en schrijfster Dame Iris Murdoch en een “minimal pop opera” (“Born Twice”) op basis van het boek “This Sweet Sickness” van een van de beste thrillerschrijfsters ooit: Patricia Highsmith .

Daarnaast schreef hij recent de pianocyclus “Poppendammergouw” die in oktober 2011 door pianist Dante Boon werd uitgevoerd. In Poppendammergouw komen verschillende aspecten van zijn stijl samen: in het titelstuk en in “Vitrine” Minimal Music, in “Waterlandse Polka” hanteert hij een meer dwarse, Breukiaanse stijl en  in “Dame Seule” en “Impasse” treffen we een andere voor hem belangrijke invloed aan : Eric Satie.

Sinds 2007 werkt hij intensief samen met vocaal kwartet “Quatre Bouches” (www.quatrebouches.com) met welke hij in 2013 de cd “Songs of Innocence and Experience” uitbracht. Op deze cd zijn nieuwe toonzettingen van de  beroemde gedichten van William Blake te horen.

In 2016 presenteerde hij het project “Spinoff-Spinvis” in het Orgelpark waarin hij bekende songs van Spinvis bewerkte voor vocaal kwartet en orgel.

Na 2016 richt hij zich op zijn ensemble Hark! en Co, een gezelschap van zowel musici uit de klassieke wereld als uit de pop. In 2017 verscheen de cd “R.L. Stevenson” met getoonzette gedichten van de gelijknamige Schotse schrijver, ook bekend van ‘Schateiland’. Aan de cd werkten Henk Hofstede (Nits) en Vera van der Poel mee. In 2021 verscheen de opvolger “My Treasures” met wederom bijdragen van Henk Hofstede, maar nu ook van Jelle Paulusma (bekend van Daryll-Ann) en Spinvis. In 2023 werkt Hark! en Co aan een derde cd met bewerkingen van gedichten van Edgar Allan Poe. Hark! en Co bestaat momenteel uit Lineke Lever, piano; Michiel Nijenhuis, gitaar; Josje ter Haar, viool en Brendan Conroy, cello. Aan de nieuwe cd zullen Henk Hofstede, Vera van der Poel en Jelle Paulusma vocale bijdragen leveren.

 

www.harkejan.nl

Geef een reactie